Arbeta

Mixen av företag och produkter i kommunen ger en stor bredd av jobbmöjligheter, inom såväl industri- som tjänstesektorn, handel samt skogs- och lantbruk. Kvalificerade jobb erbjuds bland annat inom material- och processutveckling, konstruktion och design.

Branscher under utveckling

Besöksnäringen växer i området. Det satsas både nationellt och lokalt på olika utvecklingsprojekt. Målet är att fördubbla turismomsättningen till 2020, både i antal arbetstillfällen och i omsättning.

Miljöteknik och vattenhantering är branscher med stark tillväxt­potential inför framtidens krav och utmaningar på en hållbar tillväxt.

Handel är ett annat område som utveckas. Det finns både mark och lokaler för såväl partihandel, butikshandel och internethandel i kommunen. Butikshandel och service till konsument finns idag till största delen i de tre största orterna Gislaved, Anderstorp och Smålandsstenar.

Både bygg- och logistikbranschen växer fort i regionen, liksom företagstjänster av olika slag som it/data, ekonomi, reklam och marknadsföring.

Behov av arbetskraft

Gislaveds kommun är den största arbetsgivaren och det finns en mängd olika yrken representerade. Pågående och kommande pensionsavgångar gör att efterfrågan växer på bland annat sjuksköterskor, badmästare, lärare inom praktiska och estetiska ämnen (naturorienterade ämnen, bild, slöjd), ingenjörer inom fastighet och teknisk förvaltning, förskollärare, deltidsbrandmän samt mät- och byggingenjörer.

Industriföretagen i regionen kring Gislaved har efterfrågan på dessa yrkesgrupper: ingenjörer, verktygsmakare, ställare till plastbranschen, CNC-operatörer, -programmerare och -konstruktörer, svetsare samt kant- och excenterpressare.

Förskollärare? - Du behövs!

Många förskollärare i Gislaveds kommun närmar sig pensionsåldern och med det finns därför behov av nya medarbetare i denna yrkesgrupp. Eva Hansson har arbetat i 35 år inom förskolan, varav de senaste 20 som förskollärare.

Jag har det roligaste jobbet som finns. Jag gillar att arbeta med barn och med skapande pedagogik. För ungefär tio år sedan var jag med i ett utvecklingsprojekt som mynnade ut i att jag gick en högskoleutbildning till kulturpedagog, eller ateljérista som det också heter. Idag arbetar jag i en skapande ateljé på heltid. Barnen som kommer dit får bland annat prova på att måla, modellera i lera och snickra – vilket är mycket uppskattat, berättar Eva Hansson.

Vi behöver sjuk­sköterskor!

Inom omsorgen är det stor efterfrågan på sjuksköterskor. Vi pratar med Annmarie Hjelm, sjuksköterska på det kommunala äldreboendet Solbacka i Reftele.

Jag har patientansvar för 16 boende och därutöver har jag ibland jour på kvällar, nätter och helger för de som har hemsjukvård i vårt område. Tidigare arbetade jag i landstingets regi och skillnaden är att jag nu har mer ansvar, men ett friare jobb, då jag själv lägger upp min arbetsdag, säger Annmarie Hjelm. 

Annmarie bor tillsammans med sin familj på landet strax utanför Reftele. Det är den smidiga vardagen hon uppskattar mest.

Jag har tre kilometer till jobbet. Med tre barn i skolåldern, alla med olika fritidsaktiviteter, så är närheten till allt viktigt. Det gäller att få ihop vardagspusslet – och det får vi här, säger Annmarie Hjelm.

Brandman – ett drömyrke

Är du intresserad av brandmansyrket finns det goda förutsättningar för arbete i Gislaveds kommun – både för killar och tjejer. Dels har man en heltidsstyrka anställd på stationen i Gislaved, medan det finns deltidsbrandkår på ytterligare fyra orter i kommunen. Som deltidsbrandman har man en annan huvudarbetsgivare och har jourberedskap exempelvis var fjärde vecka, då man får vara beredd att rycka ut när det behövs. 

Jason Penny är engelsmannen som drömde om ett brandmansjobb när han bodde i London. Efter att ha träffat en svensk tjej och flyttat till Sverige blev det verklighet.

Jag kom till Sverige 1996 och ville snabbt få ett arbete. Jag knackade på hos några företag och hade tur, fick ett industrijobb på direkten och började arbeta redan nästkommande vecka. Två år senare sökte jag en tjänst som deltidsbrandman och blev antagen. Först fick jag en tvåveckors utbildning lokalt och sedan en fyraveckorsutbildning hos MSB* i Revinge. Efter det har jag även gått en befälsutbildning och trivs riktigt bra med jobbet. Nu är jag platschef för stationen i Reftele, berättar Jason. 

Som deltidsbrandman ser vardagen ut som för de flesta som arbetar, förutom att den kryddas av extra spänning en vecka i månaden, då Jason måste vara redo att lämna jobbet när sökaren piper. Jämfört med sitt tidigare liv i England säger han:

Jag sänkte min puls till hälften när jag flyttade hit. Här finns inte alls den där vardagsstressen. Visserligen högt tempo på jobbet, men allt annat flyter på smidigt.

När han vill koppla av är han gärna ute i naturen för att fiska eller paddla kajak.

Det är perfekta förutsättningar här, tack vare allemansrätten. Den är helt unik. Jag kan röra mig fritt i skogen och paddla där jag vill, avslutar Jason Penny.

* MSB= Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Gislaveds kommun Stortorget 1 332 80 GISLAVED Telefon: 0371-810 00 Fax: 0371-940 79