Lekande barn i Broaryd

Broaryd

Broaryd är ett mindre bysamhälle, en naturskön industri- och bostadsort som ligger i ett landskap med rika natur- och kulturvärden. Orten upplevs av de boende som en lugn och trygg plats att leva på. Tack vare villaträdgårdarna och närheten till naturen uppfattas orten som grön och lummig. Sammanhållningen mellan Broarydsborna är stark och huspriserna är låga. Broaryd ligger i kommunens sydvästra hörn, nära Halland och Västkusten.

Boende

I Broaryd finns några villaområden och lediga tomter för den som vill bygga nytt. Det finns också ett antal lägenheter, flera med egen uteplats.

Fritid

Förutom närheten till bad, fiske och natur finns det fotbollsplan, elljusspår och tennisbana samt några föreningar med varierande aktiviteter. Biblioteket lockar läsare i olika åldrar och skolans lokaler används även för andra verksamheter som skytte och gymnastik. Utmed Hestrasjön finns en fin asfalterad promenadväg.

Vy över Hestrasjön

Skola

I Broaryd finns förskola för barn 1-5 år samt en F-6 skola.

Kommunikationer

Här finns kommunikation med buss till andra delar av Gislaveds kommun samt kommunerna runtomkring.

Turism

Området runt Broaryd har rika natur- och kulturvärden. Uppfinningen för stenupptagning, Jätten, underlättade under början av 1900-talet det tunga arbetet med att plocka bort de stora stenarna på marken. Idag finns två Jättar i Broaryd. En står på torget och en står vid hembygdsparken. I hembygdsparken står även några 1700-talsbyggnader och där anordnas allsång och kaffeservering då och då.

Hembygdsmuseet ligger i skolans lokaler. Där visas över 700 gamla föremål som användes i bondehushåll förr i tiden.

I en betesmark vid prästgården finns ett solur av sten. Detta byggdes år 1741 av prosten Samuel Elmgren och är det enda i sitt slag i kommunen.

SNABBFAKTA

• Folkmängd 304 (mars 2016)
• Förskola
• Skola åk F–6
• Elljusspår
• Idrottsplats
• Tennisbana
• Kollektivtrafik buss
• Bibliotek

Gislaveds kommun Stortorget 1 332 80 GISLAVED Telefon: 0371-810 00 Fax: 0371-940 79