Utsikt från Isaberg

Hestra

Hestra är ett industrisamhälle i norra delen av Gislaveds kommun. Det har goda tåg- och busskommunikationer och är mest känt för att det ligger granne med Isaberg. Isaberg är ett naturreservat vilket gör att det finns alla möjligheter att leva friluftsliv fullt ut. Isabergs golfbana ligger bara ett stenkast bort i vacker bruksmiljö. Och Isaberg Mountain Resort erbjuder aktiviteter året runt. Från höghöjdsbana, kanoting och MTB-leder till skidåkning på längden och tvären. Idrottsföreningen Hestra SSK har en stark ställning i det lilla samhället och har bidragit till den goda sammanhållningen på orten.

Boende

I Hestra finns några villaområden och lediga tomter för den som vill bygga nytt. Det finns också ett antal lägenheter, flera med egen uteplats.

Fritid

Förutom närheten till bad, fiske och natur finns det sporthall, fotbollsplan, elljusspår och tennisbanor samt några föreningar med varierande aktiviteter. Biblioteket lockar läsare i olika åldrar och Agnsjön som ligger mitt i samhället ger både vacker utsikt för de boende och motionsmöjligheter på slingan som går runt sjön.

Skidåkning på Isaberg

Skola

I Hestra finns förskola för barn 1-5 år samt en F-6 skola.

Kommunikationer

Då tåglinjen ”kust till kust” stannar i Hestra finns det goda möjligheter att arbetspendla eller shoppa i någon av de närliggande städerna. Med buss tar du dig enkelt till Gislaved eller Jönköping.

Turism

I anslutning till motionsspåret vid Kroksjön strax utanför samhället finns lämningar från äldre tiders skogsbruk, till exempel rester av en kolarkoja.

På torget står konstverket Mötesplatsen. En stengrupp med stenar från bland annat Isaberg och den gamla lastkajen.

Det finns flera naturreservat i området runt Hestra. Ettö, som ligger vid ån Nissan har ett vackert, öppet landskap med hagar, stränder och ängar.

Öreryd, Stengårdshult och Valdshult

Området som ligger norr om Hestra och omfattar socknarna Öreryd, Stengårdshult och Valdshult kallas Toppen på Gislaveds kommun. Det är mycket kuperat, glest befolkat och ger en känsla av vildmark. Historiskt dominerade skogsbruk eftersom förutsättningarna för jordbruk inte har varit gynnsamma. Här finns något att göra året runt; ridskola, scouter, jakt- och fiskevårdsverksamhet, hembygdsföreningar, byalag, kyrklig verksamhet, teatergrupp och körer.

I Öreryd, finns förskola för barn 1-5 år samt en liten byskola, F-6.

Stengårdshult

Isaberg

Isaberg är en urbergskulle i Nissans dalgång. Toppen höjer sig 309 meter över havet och den dominerande naturtypen är barrskog. Från toppen har man en milsvid utsikt över dalgången och det sjörika landskapet. Isaberg är sedan 1968 skyddat som naturreservat. I området finns flera markerade vandringsleder varav en del sträcker sig långt utanför reservatet.

Isaberg Mountain Resort

Isaberg Mountain Resort är en familjevänlig sport- och fritidsanläggning där det på vintern mest handlar om skidåkning. Både på längden och utför. Under sommaren finns en mängd andra aktiviteter som MTB-leder, äventyrslekplats, höghöjdsbana, kanoting och vandring.

Barn cyklar mountainbike på Isaberg

SNABBFAKTA

• Folkmängd 1,300 (mars 2016)
• Förskola
• Skola åk F–6
• Sporthall/ gymnastiksal
• Elljusspår
• Idrottsplats
• Spontanidrottsplats
• Tennishall
• Tennisbanor
• Livsmedelsbutik
• Kollektivtrafik buss och järnväg
• Bibliotek

Gislaveds kommun Stortorget 1 332 80 GISLAVED Telefon: 0371-810 00 Fax: 0371-940 79