Reftele

Reftele är en kulturhistorisk lantbruksort som ligger mitt i ett öppet odlingslandskap med närhet till sjön Bolmen och naturreservatet Draven med ett rikt fågelliv. Refteleområdet är den del av kommunen som lämpar sig bäst för jordbruk. Här bor fler invånare utanför samhället än inne i tätorten. Området har många charmiga hus och är Jönköpings läns kotätaste socken.

Boende

I Reftele finns några villaområden och lediga tomter för den som vill bygga nytt. Det finns också ett antal lägenheter, flera med egen uteplats.

Reftele Golfklubb.

Fritid

Förutom närheten till bad, fiske och natur finns det sporthall, fotbollsplan, elljusspår och tennisbanor samt några föreningar med varierande aktiviteter.

Biblioteket lockar läsare i olika åldrar och för den som vill ut och röra på sig finns natursköna motionsspår vid Rönneljung.

Reftele Golfklubb har en 18-hålsbana som ligger strax utanför Reftele.

Skola

I Reftele finns ett par förskolor för barn 1-5 år och en F-9 skola. På landsbygden utanför Reftele ligger naturbruksgymnasiet Stora Segerstad.

Skattkistans förskola i Reftele.

Kommunikationer

Tåget mellan Halmstad och Nässjö stannar i Reftele liksom bussarna till Gislaved, Värnamo och Smålandsstenar.

Turism

Sjön Draven sänktes på 1800-talet och i början av 1900-talet för att skapa mer åkermark. Därefter har vattennivån i Draven höjts och sjön är idag kommunens bästa fågellokal med gott om häckande vadare och änder. I naturreservatet finns markerade stigar, utsiktsplatser, fågeltorn och gömsle.

I en björkhage ligger Brödrahalla som utpekats som Västbo härads gamla tingsplats. På platsen finns flera resta stenar från olika tidsepoker, bland annat en runsten från 900- eller 1000-talet.

Ölmestad museum ligger i Ölmestads gamla skola. Den byggdes 1926 och användes som folkskola och grundskola fram till slutet på 1960-talet då den nya skolan byggdes i Reftele. Museet är idag både skol- och bruksmuseum.

En bit utanför Reftele ligger Stora Segerstad. Sommartid är det vandrarhem och resten av året är det naturbruksgymnasium. Kring jul arrangeras det en stor julmarknad.

Bolmenområdet

I kommunens sydöstra del ligger sjön Bolmen, Sveriges tionde största sjö. Området runt sjön är ett jordbrukslandskap med några byar och friliggande gårdar, villor och fritidshus. Ett område mitt i naturens lugn.

Bolmen brukar kallas Gislaveds Riviera och erbjuder goda möjligheter till bad, fiske och olika vattensporter som kanotpaddling och vattenskidåkning.

I Ås, nära Bolmen, finns förskola för barn 1-5 år samt en liten byskola, F-6.

Skridskoåkning på Bolmen

SNABBFAKTA

• Folkmängd 1,289 (mars 2016)
• Förskola
• Skola åk F–9, gymnasium
• Sporthall/ gymnastiksal
• Idrottsplats
• Spontanidrottsplats
• Tennisbanor
• Elljusspår
• Livsmedelsbutik
• Kollektivtrafik buss och järnväg
• Bibliotek

Gislaveds kommun Stortorget 1 332 80 GISLAVED Telefon: 0371-810 00 Fax: 0371-940 79